Gewoon Zakelijk
Image default
Bouw en onderhoud

Geluidsmeters en microfoons. Ben jij er al bekend mee?

Geluid. Je hebt het altijd om je heen en komt er niet vrijwel niet vanaf. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de grote gevolgen die geluid kan hebben. Het is namelijk erg belangrijk frequent geluidsmetingen uit te voeren, maar waarmee doe je dat? 

Het nut van geluidsmetingen 

Een geluidsmeting, waarom doen we dat eigenlijk? Geluidsmetingen zijn tegenwoordig niet meer te missen. Zo voorkomen we bijvoorbeeld gehoorschade en overlast. Geluidsmetingen worden vrijwel overal gedaan. Het kan gedaan worden op de bouw, tijdens evenementen, maar ook bijvoorbeeld bij jou thuis. Zo voorkom je overlast bij bijvoorbeeld je buren of schade aan het gehoor. 

Hoe werkt een geluidsmeter met behulp van een microfoon? 

Maar hoe doe je geluidsmetingen? Geluidsmetingen doe je met een geluidsmeter. Het meet dus geluid en maakt het als het ware zichtbaar. Hoe maakt zo’n apparaat dat zichtbaar? De geluidsmeter heeft als het ware een microfoon. Deze is natuurlijk niet bedoeld voor een potje karaoke, al zou het apparaat de mooie stemmen wel op kunnen meten. De wisselende geluidsdrukken komen op het membraan van de microfoon terecht. Deze geluidsdrukken worden dan omgezet in elektrische spanning. 

Verschillende microfoons  

Je hebt verschillende geluidsmeters. Zo heb je geluidsmeter klasse 1 en geluidsmeter klasse 2. Maar naast dat je verschillende geluidsmeters hebt, heb je ook verschillende microfoons. Wat houden deze microfoons dan in en wat zijn de verschillen? 

Microfoon klasse 1 

Net zoals de klasse 1 geluidsmeter is de microfoon klasse 1 een microfoon die erg nauwkeurig is. Zo ben je bij microfoon klasse 1 verzekerd van de kleinst mogelijke afwijkingen en vormen de metingen een solide basis. Deze microfoons zijn geschikt voor bijvoorbeeld het vaststellen of  de geluidsproductie wel binnen de kaders valt van de wettelijke eisen. 

Microfoon klasse 2 

Microfoon klasse 2 is net iets minder aan kwaliteit in vergelijking met microfoon klasse 1. De nauwkeurigheid van microfoon klasse 2 is iets minder hoog. De microfoon is te gebruiken wanneer iets aan minder hoge specificaties hoeft te voldoen. Zo worden geluidsmeters klasse 2, met microfoon klasse 2, ingezet bij werkplek onderzoeken.