Gewoon Zakelijk
Image default
Auto-industrie

Wat te doen als je auto ineens stopt?

Autopech kan op de meest onverwachte momenten toeslaan en het is belangrijk om te weten hoe je moet handelen als je auto ineens stopt. In deze blog bespreken we verschillende veelvoorkomende problemen die tot stilstand van je voertuig kunnen leiden en hoe je deze kunt oplossen.

Veelvoorkomende problemen en oplossingen

Een stilstaande auto kan veel verschillende oorzaken hebben. Hieronder hebben we een aantal veel voorkomende auto problemen beschreven en uiteraard de oplossingen!

Brandstoftekort

Een van de meest voorkomende pechgevallen: de auto stopt abrupt. En wat blijkt? Een simpel gebrek aan brandstof. Iedereen overkomt het weleens. Voor je de weg op gaat, is het slim om even naar je brandstofniveau te gluren. Het klinkt als een open deur, maar je zou niet de eerste zijn die het over het hoofd ziet.

Sta je daar dan, midden op de weg zonder druppel benzine. Geen paniek! In België zijn tankstations als reddende oases verspreid over het hele land. Het is meestal slechts een kwestie van een korte wandeling naar de dichtstbijzijnde pomp. Dus, voordat je op weg gaat, werp een blik op die brandstofmeter. Zo voorkom je dat je te voet verder moet. Happy driving!

Accuproblemen

Accuproblemen zijn vaak de stille boosdoeners van autopech. Sta je daar, sleutel in het contact, maar je auto vertikt het om tot leven te komen? Klinken er slechts een paar zielige klikjes? Bingo, de accu laat het afweten.

Wat te doen bij accuproblemen:

  • Luister goed: Herken die kenmerkende klikkende geluiden bij het omdraaien van de sleutel
  • Bevestig de diagnose: Is het de accu? Bij twijfel, geen paniek, maar neem het zekere voor het onzekere
  • Pechhulpdienst: Bel een pechhulpdienst voor professionele hulp. Ze weten precies wat te doen
  • Vrienden met startkabels: Heb je een handige vriend in de buurt? Startkabels kunnen een snelle oplossing zijn

Accuproblemen zijn vervelend maar vaak snel te verhelpen. Laat die startkabels niet in de kofferbak verstoffen; ze kunnen zomaar je helden zijn op het moment dat je accu het opgeeft.

Problemen met de ontsteking

Auto’s zijn complexe machines en ontstekingsproblemen kunnen voor een onverwachte stilstand zorgen. Merk je dat je auto sputtert en uiteindelijk de handdoek in de ring gooit? Het zou wel eens een ontstekingsprobleem kunnen zijn.

Ontstekingsproblemen in een notendop:

  • Bougies checken: Soms is het gewoon een kwestie van versleten bougies. Een simpele vervanging kan de motor weer laten brullen
  • Defecte ontstekingsmodule: Als het probleem dieper zit, kan een defecte ontstekingsmodule de boosdoener zijn. Een professional kan dit voor je beoordelen

Wat te doen bij ontstekingsproblemen:

  • Laat het niet sudderen: Als je auto begint te sputteren, neem het serieus
  • Professionele hulp: Bij twijfel, schakel professionele hulp in
  • Slepen naar de garage: Soms is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en je auto naar een garage te laten slepen

Ontstekingsproblemen kunnen variëren, maar snel handelen is altijd slim. Een gezonde vonk in de ontsteking zorgt voor een vlotte rit.

De motor is oververhit

Een oververhitte motor kan ervoor zorgen dat je auto plotseling stopt. Controleer het koelvloeistofniveau en zorg ervoor dat de radiateur goed functioneert. Als je auto begint te oververhitten, parkeer hem dan onmiddellijk op een veilige plek en laat de motor afkoelen voordat je verdere stappen onderneemt.

De oorzaak niet kunnen herkennen? Schakel een sleepdienst in België in

Als je de oorzaak van het probleem niet kunt achterhalen of als je auto niet ter plekke gerepareerd kan worden, is het tijd om een beroep te doen op een sleepdienst in België. Deze diensten zijn 24/7 beschikbaar en kunnen je auto naar een garage of een door jou gekozen locatie slepen.