Gewoon Zakelijk
Image default
Grote bedrijven

Praktisch opbergen: hoe zien jouw bureau en kasten eruit?

Praktisch opbergen: hoe zien jouw bureau en kasten eruit?

Soms kom je echt ruimte tekort; je weet niet waar je alles moet laten en weet zeker dat je dressoir groter was toen je hem kocht. Toch kan een andere opbergmethode al een wereld van verschil maken in de ruimtelijke indeling van je kasten. Vooral wanneer je een thuiskantoor hebt, is een goede organisatie van lades en kastjes belangrijk – niemand werkt immers graag in onoverzichtelijkheid en wanorde.

Om je een beetje te helpen de boel op orde te hebben en houden, hebben wij enkele stappen voor je opgesteld die voor een werkplaats zorgen met overzicht en praktische indeling. Zo hoef jij alleen nog tijd kwijt te zijn aan werk en niet meer aan zoeken.

Stap 1: Weet wat je hebt

Laten we eerst beginnen door alle spullen op één grote stapel te leggen – en dan bedoelen we ook álle spullen: papierwerk, kantoorartikelen, aankleding van de ruimte, boeken, agenda’s – noem het maar op. Kijk eens naar hoeveel het is. Dat moet allemaal een plek krijgen, dus je raadt vast al wat we gaan doen: sorteren.

Eerst het papierwerk. Wat is belangrijk en moet je bij de hand hebben, welke documenten moet je absoluut bewaren, maar pak je misschien eens in het jaar? Wat gebruik je voor werk, wat voor privé, en nog belangrijker: wat kan er weg?

Wanneer je deze papierstapels hebt gemaakt, ga je kijken naar je spullenstapel. Deze gaan we ook eens flink omhanden nemen. Ook hier gaan we kijken naar wat je bij de hand moet hebben, wat bij elkaar moet liggen (bijvoorbeeld papieren bij de printer) en wat je minder vaak gebruikt. En zorg ook hier voor een systeem: doe je snoeren bij elkaar, je schrijfgerei, je reservespullen – en natuurlijk ook weer dat wat weg kan.

Stap 2: Ken je meubilair

Jij weet als geen ander waar jij het vaakst gebruik van maakt en wat juist weinig omkijken heeft. Kijk nu eens naar je opbergmeubilair. Welke kasten staan in de buurt, welke verder weg, en welke horen bij een bepaald apparaat? Aan de hand daarvan ga je kijken naar wat waar kan. Pak al je mappen bij elkaar – of schaf nieuwe aan – voor je belangrijke, minder belangrijke en amper gebruikte papierwerk. Maak onderscheid in financieel, persoonlijke documenten en werk-gerelateerd. Waar kunnen deze mappen? Heb je een archiefkast? Of is de plank hier geschikt voor?

Losse spullen zoals je kantoorartikelen kan je netjes opbergen door etuis, pennenbakken, postvakjes, mandjes en ladebakjes aan te schaffen. Zo voorkom je dat alles door elkaar rolt telkens als je een la opentrekt, of dat je honderd dingen opzij moet schuiven als je iets van achter uit de kast wil pakken.

Stap 3: gebruik extra hulpmiddelen

Sommige mensen zijn van zichzelf wat verstrooider; dit is niet erg maar soms wel wat lastig. Gelukkig zijn er allerlei handige dingetjes die je kunt gebruiken om toch geen dingen kwijt te raken. Plak bijvoorbeeld labels op je mappen, postvakjes en etuis, of plaats boekensteunen tussen de papierwerken die bij een andere categorie horen.

Ook zaken als prikborden, whiteboards en memoblaadjes kunnen je beste vriend zijn. Houd standaard een notitieblok naast je computer of telefoon en zorg dat alle taken van je dag in één oogopslag te zien en af te vinden zijn. Ook digitale middelen zoals reminders van je telefoon of agendaplanners op je tablet kunnen een wereld van verschil maken.

Stap 4: Blijf consequent

Nu dat al je schrijfgerei bij elkaar ligt, alles voor de post in dezelfde la is opgeborgen en op je prikbord alle dagtaken en belangrijke reminders hangen, is er nog één ding dat je te wachten staat: houd deze nieuwe indeling vast. Vaak is het makkelijk om een factuur of brief even snel opzij te leggen, maar dat is precies hoe de metershoge stapels van chaos beginnen. Dit gaan we dan ook niet meer doen.

Gebruik elke lade voor datgene waarvoor jij gekozen hebt dat het gebruikt moet worden en leg alleen dat in de kasten wat in de kasten hoort. Gebruik je bureaumeubilair enkel voor je kantoorartikelen en niet om dingen waar je even geen tijd voor hebt even snel weg te leggen – zelfs daarvoor kan je een extra postvakje op het tafeltje naast de deur leggen. Want uiteindelijk is orde creëren belangrijk, maar is orde vasthouden cruciaal.

 

https://www.havic-kantoormeubelen.be/opbergen/